węgiel aktywny

W jakich sytuacjach sięgnąć po węgiel aktywny?

Każdemu z nas zdarzają się różnego rodzaju problemy związane z układem pokarmowym. O zatrucia pokarmowe nietrudno, szczególnie w okresie letnim, kiedy z powodu wysokich temperatur produkty szybko tracą swoją świeżość. Rozstrój żołądka, biegunka i inne dolegliwości to nic przyjemnego. Aby jak najszybciej pozbyć się dręczących nas dolegliwości, odwiedźmy aptekę.
Podczas zmagań z problemami związanymi z układem pokarmowym, pomoc możemy znaleźć w każdej aptece, a często również na stacjach benzynowych i w supermarketach.

Czego szukać w takiej sytuacji?

węgiel aktywny Najlepiej czarnych tabletek, zawierających węgiel aktywny. Może on występować również pod nazwą węgla aktywowanego lub węgla leczniczego. Wytwarza się go z węgla drzewnego, a następnie poddaje specjalnej obróbce, tak, aby uzyskać maksymalną powierzchnię adsorpcyjną (czyli taką, która przyciąga inne cząsteczki.)

Kiedy warto sięgnąć po czarne tabletki lub proszek?

Węgiel aktywny stosowany był niegdyś do przyspieszenia procesu gojenia różnych ran. Również dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać węgiel aktywny w ten sposób. Aby to zrobić, możemy rozgnieść tabletkę, a powstałym proszkiem posypać ranę lub miejsce użądlone przez osę. Z pomocą węgla leczniczego można również spróbować łagodzić skórne reakcje alergiczne.
Najpopularniejszym zastosowaniem węgla aktywnego jest zwalczanie biegunki. Ze względu na jego silne właściwości adsorpcyjne, wiąże on bakterie i toksyny, a następnie wraz z nimi zostaje usunięty z organizmu. Używany jest również przy zatruciach, np. lekami (takimi jak paracetamol czy produkty na bazie benzodiazepiny.) Węgiel aktywny sprawdzi się także przy zatruciach fenolami oraz nikotyną. Warto jednak pamiętać, że jego skuteczność jest największa do godziny, po wystąpieniu zatrucia.

Nie tylko jako lek

Węgiel aktywny stał się popularnym środkiem farmaceutycznym. To jednak nie wszystko. Obecnie z powodzeniem stosowany jest również w kosmetyce. Najczęściej w postaci maseczek, past peelingujących i żeli do mycia twarzy. Szczególnie polecany osobom zmagającym się z trądzikiem, przetłuszczająca się skórą i zaskórnikami. Kosmetyki z jego dodatkiem wspaniale oczyszczają skórę, sprawiając, że staje się gładsza i zdrowsza. Ujednolica się również jej koloryt. Warto jednak pamiętać, że adsorpcyjne działanie węgla aktywowanego jest niezwykle silne. Z tego powodu, kosmetyków z jego dodatkiem nie należy używać codziennie. W przeciwnym wypadku możemy podrażnić skórę i sprawić, że stanie się przesuszona.

Węgiel aktywny używa się również w gorzelnictwie, co może być dla wielu z Nas zaskakujące. Domowi wyrobnicy używają go aby destylat ich produkcji osiągnął wyjątkowy poziom czystości. Warto pamiętać, że taki poziom czystości gwarantuje Nam odpowiednią jakość naszego wyrobu, co przekłada się bezpośrednio na zadowolenie ze spożywania produktu. Węgiel aktywny, tak więc jak widzimy pełni zaskakująco wiele ról. Jest nie tylko naszą pomocą w nagłych i mało przyjemnych sprawach gastrycznych, pomaga nam również w kosmetyce. Co więcej jednak pomaga Nam w gorzelnictwie. Nie trudno zrozumieć skąd to określenie na węgiel aktywny, czyli „czarne złoto”.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Kategoria: Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*