Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym trybem życia rośnie również popularność produktów spożywczych posiadających prozdrowotne właściwości. Część z nich pochodzi z różnych stron świata i występuje pod oryginalnymi nazwami, dlatego czasem ciężko się połapać. Czym jest herbata matcha, jakie są jej właściwości zdrowotne i w jaki sposób ją przyrządzać?
Zielony proszek z Japonii
Do produkcji herbaty matcha wykorzystywane są najmłodsze, miękkie listki krzewu herbacianego. To dzięki ich użyciu gotowy produkt posiada świeży, trawiasty aromat. Również dzięki tej wiedzy możliwa jest ocena jakości danej herbaty. Zapach bardziej przypominający siano świadczy bowiem o użyciu starszych, grubszych liści i wpływa negatywnie na jakość wyrobu. Wyjątkowym aspektem w przypadku tej odmiany zielonej herbaty jest to, że mieli się ją na drobny proszek. Tradycyjnie używa się do tego kamiennych żaren. Forma proszku, w jakiej występuje herbata matcha, wiąże się ze specyficznym sposobem parzenia.
Nie tylko podczas ceremonii
Matcha wyjątkowo dobrej jakości pochodząca z wczesnowiosennych zbiorów wykorzystywana jest podczas japońskich ceremonii parzenia herbaty. Takie wydarzenie wymaga obecności odpowiednio przeszkolonego mistrza ceremonii i osób zaznajomionych z obowiązującą etykietą. Na szczęście herbatę matcha można również przyrządzić osobiście we własnym domu, bez konieczności odbywania specjalnych kursów. Potrzebny jest do tego jednak odpowiedni zestaw składający się ze specjalnego naczynia, bambusowego pędzla i sitka. Pomocna jest również szpatułka do nabierania herbaty.
Wyróżnia się kilka sposobów parzenia wykorzystujących rożne proporcje proszku do wody w celu uzyskania odmiennej intensywności naparu. W najbardziej popularnym sposobie o nazwie Usucha łączy się około 1,75g matchy z 75ml wody. Przed zaparzeniem odmierzoną ilość herbaty należy przesiać przez sitko i umieścić w naczynku. Początkowo rozprowadza się proszek w niewielkiej ilości wody, następnie dolewa resztę porcji i spienia pędzlem. Tak przyrządzona zawiesina jest gotowa do spożycia.
Właściwości zdrowotne
Przewagą, jaką wykazuje herbata matcha nad innymi rodzajami zielonej herbaty, jest możliwość spożywania również substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Głównym atutem picia tego specyfiku jest bardzo duża zawartość chlorofilu, który posiada silne właściwości oczyszczające organizm. Matcha posiada również wysoką zawartość teiny o właściwościach pobudzających, dzięki czemu może być zdrowym rozwiązaniem dla osób spożywających zbyt duże ilości kofeiny.