Jeszcze niedawno tryumfy świeciły książki kucharskie, dziś mamy do czynienia przede wszystkim z blogami, portalami o gotowaniu, kanałami filmowymi.

Skuteczne gotowanie, potrafi fitness, potrawy wegetariańskie a także wiele innych kulinarnych atrakcji. Blogi tego typu są przeznaczone dla ludzi o różnym stopniu zaawansowania, dzięki czemu każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Swoistą nowością jest gotowanie Sous Vide. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego i oznacza gotowanie w próżni. W Polsce metoda ta jeszcze nie jest zbyt znana, jednak w dobie mody na kulinaria z pewnością znajdzie wiele zainteresowanych osób. Metoda ta polega na gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach plastykowych. Dzięki temu potrawy zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze. Jest to więc bardzo zdrowy i polecany sposób gotowania. Już dziś wiele portali opisuje gotowanie Sous Vide, jako nowoczesne, zdrowe i godne naśladowania. W sieci gotowanie Sous Vide już świeci tryumfy, uczą się tego najlepsi kucharze, stosują panie w domach.