Miłośnicy kawy poszukują sposobów na przygotowanie takiego naparu w warunkach domowych czy miejscu pracy. Dobrym rozwiązaniem są urządzenia działające pod ciśnieniem, które pozwalają w stosunkowo szybki sposób przygotować dobrej jakości napój. Na rynku dostępnych jest jednak kilka rodzajów sprzętu tego typu. Który będzie najlepszy?
Kolbowe
Takie ekspresy ciśnieniowe nazywane są również ręcznymi lub mechanicznymi. Przygotowanie w nich kawy wymaga umieszczenia zmielonych ziaren w sitku znajdującym się w kolbie i osadzeniu jej w urządzeniu. Z reguły pozwala to na przygotowanie jednej filiżanki, natomiast w celu zaparzenia kolejnej porcji należy opróżnić i ponownie uzupełnić sitko. Takie ekspresy nie posiadają natomiast młynka, więc zaleca się kupowanie do nich kawy drobno mielonej lub zakupienie osobnego młynka, w których najpierw zmieli się ziarna. Ten rodzaj jest prosty w obsłudze i wiąże się z lubianym przez wielu rytuałem parzenia kawy, lecz minusem jest konieczność częstego oczyszczania kolby.
Automatyczne
W odróżnieniu od wariantów kolbowych, te posiadają także młynek (zwykle stalowy lub ceramiczny). Takie ekspresy ciśnieniowe pozwalają również na przygotowanie różnych rodzajów napoju, gdyż poza kawą czarną lub z mlekiem, często można w nich zaparzyć choćby popularne cappuccino czy latte. Poszczególne modele działają w sposób na tyle zautomatyzowany, że dobierają również odpowiednie parametry parzenia, takie jak grubość mielenia ziaren, ilość wykorzystywanej wody czy sama temperatura parzenia. Urządzenia mają zatem zdecydowanie profesjonalny charakter, pozwalają na zautomatyzowane i szybkie przygotowanie naparu bardzo wysokiej jakości.
Kapsułkowe
Dużą popularnością cieszą się obecnie ekspresy ciśnieniowe kapsułkowe, które przyjmują bardzo kompaktową formę, więc zajmują niewiele miejsca. Ich obsługa jest bardzo prosta, gdyż trzeba jedynie umieścić w urządzeniu kapsułkę i je uruchomić, a po zakończeniu parzenia wystarczy opróżnić pojemnik ze zużytą kapsułką. W takich ekspresach można przygotować różne warianty smakowe kawy, a często także inne napoje, takie jak kakao czy gorąca czekolada.
Kawiarki
Najbardziej podstawowy rodzaj tego typu urządzeń, a także najmniejszy, dzięki czemu jest bardzo wygodny w warunkach domowych czy nawet podczas wyjazdów. Ekspres składa się z dwóch pojemników oraz umieszczanego między nimi filtra, gdzie umieszcza się zmielone ziarna. Kawiarki stawia się na palniku gazowym - podgrzana woda z dolnego pojemnika pod wpływem ciśnienia przechodzi przez kawę, a efektem jest napar, która pojawia się w górnej części. Minusem tego rozwiązania jest natomiast stosunkowo długi czas parzenia oraz konieczność czyszczenia ekspresu po każdym przygotowaniu kawy.