Zalety żeliwnych naczyń – poznaj kilka z nich
brytfanna żeliwnaCoraz częściej na sklepowych półkach można zauważyć naczynia wykonane z żeliwnego materiału. Są to najczęściej patelnie oraz brytfanny, które dawniej były podstawowymi przyborami w kuchni romskiej, ponieważ w ich odlewaniu specjalizowali się właśnie Romowie. Tak zwane ‘’cygańskie naczynia’’ coraz chętniej kupujemy oraz stosujemy w naszych domach obecnie. Jaki jest ku temu powód?

Żeliwo – odporny materiał na rdzę

  Żeliwne garnki, patelnie, czy brytfanny to jedne z najtrwalszych rzeczy, które możemy posiadać w naszej kuchni. Dawniej te długowieczne naczynia były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a wszystko za sprawą stopu żelazowo-węglowego. Ten niezwykle trwały materiał świetnie przechowuje się nawet przez kilkadziesiąt lat ze względu na dużą odporność na rdzę. Decydując się na tego typu kuchenne przybory możemy mieć pewność, że nowo zakupiony nabytek przez wiele lat będzie prezentować się w niezmienionym stanie.

Żeliwna brytfanna

  Brytfannę warto mieć, a jeszcze lepiej tą wykonaną z żeliwnego materiału. Dlaczego? Żeliwo dłużej się nagrzewa, ale idzie za tym korzystna zaleta. Podczas pieczenia, czy też duszenia potraw w tak wykonanej brytfannie, dania po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze długo będą utrzymywać niezmienioną temperaturę. Wszystko to za sprawą dużej kumulacji ciepła, które później naczynie równomiernie przekazuje przygotowanym potrawom. W sklepie wyposażycie się w brytfannę żeliwną z pokrywą lub też w formie otwartej, która doskonale sprawdzi się do podlewania potraw. Brytfanna żeliwna to również jedna z trwalszych przyborów do pieczenia, ale i gotowania czy duszenia. Sprawdzi się nie tylko w piekarniku, ale i też śmiało na kuchence w formie garnka.

Żeliwna patelnia

  Jak już wiemy żeliwo świetnie oddaje zebrane ciepło podczas pieczenia czy gotowania. Patelnie wykonane właśnie z tego materiału zapewnią Ci równomierne działanie ciepła, przez co każdy skrawek na patelni będzie równie ogrzany. Następną zaletą ciężkiej, solidnej patelni jest jej stabilność. Podczas kuchennego rozgardiaszu łatwo o wypadek poprzez szybkie krzątanie się po pokoju. Dzięki solidnej konstrukcji, jak i wadze patelni, naczynie podczas przygotowywania potraw nie zsunie się z kuchenki. Ich powierzchnia jest dość odporna na zarysowania oraz zadrapania. Warto jednak pamiętać o jej właściwej pielęgnacji, aby naczynie długo prezentowało się w niezmienionym stanie. Patelnie żeliwne przeznaczone są do powolnego duszenia, zapiekania czy smażenia mięs oraz ryb.